Sveti Lenart – Veliki Rogatec (1557m)

Zelo zahtevna plezalna pot iz Svetega Lenarta, preko Kalskega sedla na vrh Velikega Rogatca. Predviden čas poti je 1 ura in 30 minut.

Izhodišče: Sveti Lenart (konec ceste) – 1000m
Zemljevid poti: Sveti Lenart – Veliki Rogatec
Čas hoje: 1:30
Zahtevnost poti: zelo zahtevna označena plezalna pot
Zahtevnost smučanja: /
Višinska razlika: 557m
Priporočena oprema: osnovna planinska oprema
Priporočena oprema (zima): čelada, dereze, cepin

 

Opis poti do izhodišča:
Avtocesto Maribor-Ljubljana zapustimo na izvozu Šentrupert in pot nadaljujemo proti Letušu, Mozirju in Gornjemu gradu. Nekaj metrov pred Gornjim gradu pri kapelici zavijemo levo v smeri Sveti Lenart. Nadaljujemo po poti, ki nas pelje ob potoku. Cesta se nato zavije stran od potoka proti cerkvi. na križišču nekaj metrov pred cerkvijo zavijemo levo. Sledi oster ovinek in nato se po nekaj metrih cesta konča. Parkiramo avto in pot nadaljujemo peš.

Opis poti:
Pot nadaljujemo peš po poti, ki prečka hudourniški potok in se strmo vzpnemo preko grebena in skozi kozi. Po dobrih 20 minutah hoje sledi spust in pot nas pripelje pod sedlo Kal. Sledi še krajši vzpon in prispemo na travnike sedla Kal. nekaj metrov v desno je označeno razpotje. Pot nadaljujemo naravnost v smeri Rogatec. Pot na levo nas bi pripeljala do bivaka na Kalu (1285m), ki je od razpotja oddaljen le nekaj metrov. Desna pot nas pripelje na planino Zgornji Špeh. Pot nadaljujemo skozi gozd, kjer nadaljujemo po poti, ki je označena koz “Zelo zahtevna”. Nadaljujemo po poti rahlo v levo in pridemo do vstopa na plezalni del poti. Skalnata in strma pot nas vodi skozi pobočje in zavije nekoliko v desno. Pot se nadaljuje strmo skozi redek gozd. Pot nas pripelje na greben, od koder je lep razgled na Kamniško-Savinjske Alpe. Pot nadaljujemo v levo in se vzpenjamo po grebenu. Pot je nezavarovana, v pomoč nam je nekaj klinov. Pot nadaljujemo skozi gozd, kjer se strmo vzpnemo po grebenu. Nekaj metrov pred vrhom pridemo iz gozda in odpre se lep razgled na vse strani.