Sveti Lenart (cerkev) – Veliki Rogatec

Zahtevna pot izpred cerkve v Svetem Lenartu, čez Zg. Špeh na vrh Velikega Rogatca. Predviden čas poti je 1 ura in 45 minut.

Izhodišče: Sveti Lenart 910m
Zemljevid poti: Sveti Lenart – Veliki Rogatec
Čas hoje: 1:45
Zahtevnost poti: zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: zahtevno smučanje
Višinska razlika: 650m
Priporočena oprema: osnovna planinska oprema
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin

 

Opis poti do izhodišča:
Avtocesto Maribor-Ljubljana zapustimo na izvozu Šentrupert in pot nadaljujemo proti Letušu, Mozirju in Gornjemu gradu. Nekaj metrov pred Gornjim gradu pri kapelici zavijemo levo v smeri Sveti Lenart. Nadaljujemo po poti, ki nas pelje ob potoku. Cesta se nato zavije stran od potoka proti cerkvi. Na križišču nekaj metrov pred cerkvijo parkiramo avto in pot nadaljujemo peš.

Opis poti:
Pot iz parkirišča nadaljujemo peš po kolovozni poti do cerkve Svetega Lenarta. Pri cerkvi so usmerjevalni znaki in pot nadaljujemo v smeri Veliki Rogatec. Kmalu zapustimo kolovozno pot in se pričnemo vzpenjati skozi gozd. Pot nas vodi mimo potoka, nato se pričnemo vzpenjati po kolovozni poti do planine Zg. Špeh. Na planini nadaljujemo pot v smeri Veliki Rogatec (oznake). Pot nadaljujemo skozi gozd, ob bodeči žici, nato pot nadaljujemo v levo v smeri proti zahodu. Pot je strma in ves čas vodi skozi gost, ki se malo pred vrhom konča. Do vrha prečkamo še strmo travnato pobočje. Na vrhu je lep razgled na Kamniško-Savinjske Alpe.