Suhodolnik – Grintovec (via Mlinarsko sedlo)

Zelo zahtevna plezalna pot iz planine Suhodolnik, preko Mlinarskega sedla do vrha Grintovca. Predviden čas poti je 5 ur in 45 minut.

Izhodišče: Suhadolnik (900 m)
Google zemljevid poti: Suhadolnik, preko Mlinarskega sedla
Čas hoje: 5:45 ure
Zahtevnost poti: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: zelo zahtevno turno smučanje
Višinska razlika: 1800 m
Priporočena oprema: set za samovarovanje, čelada
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin, čelada

Opis poti do izhodišča:
Na avtocesti Ljubljana-Jesenice izberite izvoz Kranj in pot nadaljujete v smeri Jezersko. Pot nadaljujemo do vasi Kokra, kjer takoj za tem, ko prečkamo most reke Kokre zavijemo na cesto, ki nas vodi proti Suhadolniku. Po tej cesti nadaljujemo vse do parkirišča, ki se nahaja približno 300 m pred kmetijo Suhadolnik.

Opis poti:
Pot začnemo na križišču poti ob kmetiji Suhadolnik. Pot nadaljujemo po desni poti in sledimo markacijam na kolovozno pot, ki se  vzpenja. Sledimo kolovozni poti in nato nas markacije usmerijo na pot skozi gozd. Nekoliko višje, se ponovno vrnemo na kolovozno cesto in nato nas markacije ponovno usmerijo na pot skozi gozd. Poti sledimo vse do mesta, kjer se pot razcepi in pot nadaljujemo po levi poti. Pot lahko nadaljujemo tudi po desni, ki je nekoliko lažja “Stara pot”. Po nekaj metrih poti nas markacije usmerijo v desno na prodnato pot, ki se nato nadaljuje skozi gozd. Pot je vse bolj strma. nekoliko višje pridemo do votline, nato pa sledi tehnično zahtevna pot, ki je zavarovana z jekleno vrvjo, klinov in lesenih stopnic ter lestve. Nekoliko naprej, pridemo do križišča, kjer se nam pridruži pot “Stari poti”. Sledi kratek prečni vzpon in nato sledi ravnica. Na tem mestu je nekoč stala koča. Na drugi strani ravnice pridemo do označenega križišča poti. Nadaljujemo pot naravnost. V levo je pot za Kočno čez Grdi greben. Pot nas pripelje do rušja, ki se začne strmo vzpenjati. Pot nas pripelje do Cojzove koče na Kokrskem sedlu. S sedla nadaljujemo levo v smeri Grintovca, Kočne in Skute. Strma pot nas pripelje do razpotja, kjer je desno pot k bivaku pod Grintovcu in Skuti, naravnost je pot na Grintovec čez Streho in Kočna. Pot nadaljujemo po prvi poti, ki nas vodi čez Mala vratca. Pri prehodu Malih vratc se pot spusti s pomočjo klinov. Sledi vzpon proti bivaku pod Grintovcem. Pri bivaku sledimo markacijam in pot nadaljujemo do naslednjega razpotja, kjer pot nadaljujemo naravnost v smeri Skute in Grintovca. Pot na desno vodi na Kamniško sedlo, Rinke in Tursko goro. Sledimo poti do naslednjega razpotja,  kjer pot nadaljujemo v levo smer, ki nas pripelje na področje polno kraških brezen in čeri. Pot v desno bi nas pripeljala na Skuto. Pot nadaljujemo po markirani poti do  Mlinarskega sedla. Na Mlinarskem sedlu se nam priključi pot z Jezerskega. Pot nadaljujemo v levo proti Grintovcu. Zadnji del poti je tehnično bolj zahteven, na poti so številna varovala (jeklene vrvi in klini). Po eni uri hoda iz Mlinarskega sedla prispemo na vrh Grintovca. Za sestop iz gore je priporočljiva pot čez Streho Grintovca.