Ravenska Kočna – Grintovec (Kremžarjeva pot)

Zahtevna Kremžarjeva pot z nekaj plezanja s pomočjo klinov in jeklene vrvi do vrha Grintovca. Predviden čas poti je 5 ur in 30 minut.

Izhodišče: Raveneska Kočna (1000 m)
Google zemljevid poti: Po Kremžarjevi poti
Čas hoje: 5:30 ure
Zahtevnost poti: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: zelo zahtevno turno smučanje
Višinska razlika: 1560 m
Priporočena oprema: set za samovarovanje, čelada
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin, čelada

Opis poti do izhodišča:
Na avtocesti Ljubljana-Jesenice izberite izvoz Kranj in pot nadaljujete v smeri Jezersko. Pot nadaljujemo do planšarskega Jezera na Jezerskem. Pot nas vodi mimo jezera in nato se po cesti vzpnemo nekoliko višje, kjer pot po makadamski cesti nadaljujemo do označenega parkirišča.

Opis poti:
Iz parkirišča nadaljujemo pot po makadamski cesti v smeri Češka koča in Ledine. Po nekaj minutah hoje pridemo do tovorne žičnice. Nadaljujemo pot v smeri Češka koča. Po nekaj minutah hoje prečkamo večjo jaso in nato pot nadaljujemo skozi gozd. Sledi križišče poti. Z desne se nam priključi pot od travnika (nižje izhodišče). Nadaljujemo v levo in kmalu prispemo do križišča poti, kjer se nam pridruži pot iz sosednje doline, ki se imenuje Matkova Kočna. Iz gozda pridemo do razglednega pobočja, kjer se s pomočjo klinov in jeklenih vrvi povzpnemo proti Češki Koči. Nadaljujemo po nekoliko položnejši poti in kmalu prispemo do Mrzle doline na 1500 m. Sledi še dobrih 5 minut hoje in prispemo do Češke koče na Spodnjih Ravnah.
Pot nadaljujemo v desno, v smeri Kočne in Grintovca. Po manjšem vzponu prispemo na jaso, kjer je pristajališče za helikopterje. Nadaljujemo pot v smeri Kočne in Grintovca. Po dobre pol ure hoje pridemo do križišča poti, kjer nadaljujemo pot v desno v smeri Kočne. V levo je pot na Grintovec preko Mlinarskega sedla. Pot nadaljujemo do Zgornjih raven, nato pot zavije ostro desno in se vzpnemo čez melišče, do pobočja Grintovcev. Tu se odpre lep razgled na Jezersko in okoliške gore.Tu zavijemo ostro levo in pot nadaljujemo po plezalni poti. Kmalu pridemo na križišče poti. Nadaljujemo v levo v smeri Grintovca, v desno je pot za Jezersko Kočno. Pot je tehnično zahtevna in dobro varovana, kmalu sledi še zadnje križišče poti. Nadaljujemo desno v smeri proti vrhi Grintovca, v levo je smer za Mlinarsko sedlo.