Ravenska Kočna – Grintovec (Frischaufova pot)

Zahtevna Frischaufova pot z nekaj plezanja s pomočjo klinov in jeklene vrvi do vrha Grintovca. Predviden čas poti je 5 ur in 30 minut.

Izhodišče: Ravneska Kočna (1000 m)
Google zemljevid poti: Po Frischaufovi poti do Grintovca
Čas hoje: 5:30 ure
Zahtevnost poti: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: zelo zahtevno turno smučanje
Višinska razlika: 1560 m
Priporočena oprema: set za samovarovanje, čelada
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin, čelada

 

Opis poti do izhodišča:
Na avtocesti Ljubljana-Jesenice izberite izvoz Kranj in pot nadaljujete v smeri Jezersko. Pot nadaljujemo do planšarskega Jezera na Jezerskem. Pot nas vodi mimo jezera in nato se po cesti vzpnemo nekoliko višje, kjer pot po makadamski cesti nadaljujemo do označenega parkirišča.

 

Opis poti:
Pot nadaljujemo po cesti v smeri Češka koča in Ledine. Po nekaj minutah hoje pridemo do tovorne žičnice. Pot nadaljujemo v smeri Češka koča, prečkamo jaso in nato nas pot vodi še skozi gozd. Po pol urah hoje pridemo do križišča. Pot nadaljujemo levo. S pomočjo nekaj jeklenih vrvi se vzpnemo proti Češki koči. Nekoliko višje je pot bolj položna in nas pripelje do Mrzle doline na višini 1500 m. Sledi še manjši vzpon in v nekaj minutah prispemo do Češke koče na Spodnjih Ravnah. Od koče nadaljujemo pot v desno, proti Kočni in Grintovcu. Po nekaj minutnem vzponu, pridemo na jaso, kjer je pristajališče helikopterjev. Skozi nisko rastje nadaljujemo pot v smeri Grintovec. Poti so označene. Po kakšnih 30 minutah hoje od koče, pridemo do križišča, kjer nadaljujemo pot v levo, v smeri Grintovca, v desno je smer Kočna. Pot nas pripelje do stene, kjer je potrebno nekaj plezalskih spretnosti. Stena je zelo strma in nevarna. Ko prispemo na vrh stene, imamo prečudovit razgled na Jezersko in okolico. Po dveh urah plezanja prispemo na Mlinarsko sedlo. Pot na razpotju nadaljujemo v desno v smeri Grintovca (bivak pod Grintovcem) in naprej po precej zahtevni poti, kjer bomo pot ponovno premagovali s pomočjo varoval in klinov. Po eni uri hoje prispemo na vrh Grintovca.