Planina Podvežak – Ojstrica (Čez Malo Ojstrico)

Zelo zahtevna označena pot iz planine Podvežak, mimo Korošice, čez Malo Ojstrico do vrha Ojstrice. Predviden čas hoje je 3 ure in 40 minut.

Izhodišče: Planina Podvežak – 1500m
Zemljevid: Podvežak – Tolsti vrh – Ojstrica
Čas hoje:
3:40
Zahtevnost poti: zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: zahtevno turno smučanje
Višinska razlika: 900m
Priporočena oprema: čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze

 

Opis poti do izhodišča:

Opis poti do izhodišča:
Varianta 1: AC- Planina Podvežak: Na avtocesti Ljubljana-Maribor izberite izvoz Šentrupert. Nadaljujte z vožnjo skozi Letuš, Mozirje in Nazarje do kraja Luče (smer Logarska dolina). Z vožnjo nadaljujemo v dolino Podvolovljek (smer Kamnik in Kranjski Rak). Po približno 11 km boste prišli do manjšega križišča, kjer zavijete desno proti kmetiji Planinšek, ter Planini Podvežak , Ravne in Vodole (odcep je dobro označen). Pot nadaljujemo po asfaltirani cesti, ki se čez nekaj km konča in pot nadaljujemo po makadamski cesti do križišča v smeri Planine Podvežak. Makadamska pot se precej vleče in je po nekod tudi nekoliko poškodovana. Zato bodite previdni! Po nekaj kilometrih vožnje prispemo do parkirišča pod Planino Podvežak. Na izhodiščni točki je zapornica in planinske table. Od tod dalje nadaljujemo peš. Planinske poti so dobro označene.

Varianta 2: Kranj – Planina Podvežak: Iz Kamnika se peljemo proti severu in sledimo oznakam za Stahovico in Gornji Grad. Vzpenjamo se proti prelazu Črnivec. Približno 500 metrov pred Črnivcem, z glavne ceste zavijemo levo proti Kranjskemu Raku. Ob cesti so smerokazi. Pot nadaljujemo čez prelaz Volovjek in se spustimo proti kraju Luče. Ob cesti sledimo smerokazu z napisom Korošica, Ravne in Podvežak. Pri smerokazu zavijemo levo. Asfaltna cesta se kmalu konča in pot nadaljujemo po makadamski poti do križišča v smeri Planine Podvežak. Makadamska pot se precej vleče in je po nekod tudi nekoliko poškodovana. Zato bodite previdni! Po nekaj kilometrih vožnje prispemo do parkirišča pod Planino Podvežak. Na izhodiščni točki je zapornica in planinske table. Od tod dalje nadaljujemo peš. Planinske poti so dobro označene.

Opis poti:
Pot nadaljujemo peš iz parkirnega prostora v smeri planine Podvežak. Pot z zmernim vzponom čez gozd, nas v 15 minutah pripelje do pastirske koče na planini Podvežak. S planine pot nadaljujemo po markirani planinski poti skozi gozd. Pot skozi gozd je na začetku precej strma, nato pot preide v bolj položno in neporaščeno dolinico. Po nekaj minutah hoje skozi pobočje pot pripelje na manj opazno razpotje. Odcep na levo je neoznačen in vodi proti Deski in Vodotočnem jezeru. Nadaljujemo po poti naravnost, ki je označena in markirana. Pot se nadaljuje v prijetno travnato ravnico. Nato zavije desno na in se vzpne na pas rušja. Na vrhu vzpona se nam z desne priključi pot s planine Vodole, mi pa nadaljujemo levo, prečimo pašno ograjo in po nekaj nadaljnjih korakih pridemo do Inkretovega studenca, ki se nahaja le nekaj metrov s poti. Sledi pot, ki je na posameznih delih nekoliko strma. Pot nas pripelje do nevarnega pobočja Tolsti vrh. Sledi označeno razpotje, kjer pot nadaljujemo na levo v smeri Korošice. Ko prečkamo pobočje Tolstega vrha, preidemo na Dleskovško planoto. Na planoti je veliko brezen in jam, zato se držite označene poti. Pot s številnimi vzponi in spusti nas pripelje do razpotja, kjer se združijo poti iz Robanovega kota in planine Ravne.
Pot nadaljujemo v smeri Korošice, ki se prečno vzpne na sedlo med Koroškim vrhom na levi in Malo Ojstrico na desni. Nadaljujemo desno po Kocbekovi poti v smeri Ojstrice. V bližini je Kocbekov dom na Korošici. Prečkamo travnato pobočje pri znaki desno zavijemo na pot, ki se prečno vzpenja proti vzhodu. Po krajšem vzponu prispemo na greben Male Ojstrice. Na tem mestu se pridruži pot iz Moličke planine. Pot nato zavije ostro v levo in se naprej vzpenja ob razglednem grebenu. Po nekaj minutah hoje prispemo na vrh Male Ojstrice, katerega prepoznamo po pomanjšani maketi Aljaževega stolpa. Vzpon na Malo Ojstrico je le nekaj metrov s poti. Pot nadaljujemo po markirani poti, ki po levi strani obide pot na vrh Male Ojstrice. Pot nadaljujemo ob grebenu Male Ojstrice, ki je precej strmo in za zdrs nevarno pobočje. Ko prečkamo to pobočje, pridemo na travnato pobočje, ki po nekaj minutah hoje preide v nekoliko krušljiv in strm del poti. Pot se nato nadaljuje po travnatem pobočju, ki nato preide v zmerno strmo in vse bolj kamnito pobočje. Pot se nato začne strmo vzpenjati po razčlenjenem skalovju in se rahlo obrne na levo. Pot nadaljujemo po strmem pobočju , na določenih predelih se je potrebno po poti vzpeti s pomočjo klinov in jeklene vrvi. Sledi dokaj razgibana pot do vrha Ojstrice, od koder je lep razgled na ostale vrhove Kamniško-Savinjskih Alp, Julijskih Alp in Karavank.