Na Razpotju – Ojstrica (čez Škarje)

Zahtevna pot z nekaj plezanja s pomočjo klinov in jekleno vrvjo. Predviden čas poti je 4 ure in 20 minut.

Izhodišče: Na Razpotju  – 770m
Zemljevid: Na Razpotju – Klemenča jama – Škarje – Ojstrica
Čas hoje:
 4:20 ure (Na Razpotju – Klemenča jama 1:10, Klemenča jama – Ojstrica 3:10)
Zahtevnost poti: zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: zelo zahtevno turno smučanje
Višinska razlika: 1590
Priporočena oprema: čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, dereze, cepin

 

Opis poti do izhodišča:
Zapustimo avtocesto na izvozu Šentrupert in pot nadaljujemo skozi Letuš, Mozirje, Nazarje, Ljubno v Luče in naprej skozi Solčavo. V Solčavi na križišču pri kažipotu za Logarsko Dolino zavijemo levo v Logarsko Dolino. Ob vstopu v dolino je potrebno plačati vstopnino. Pot nato nadaljujemo po cesti v samo osrčje Logarske doline do Penziona Na Razpotju, kjer na parkirnem prostoru pustimo avto.
Do Logarske Doline lahko pridemo tudi iz smeri Kamnik čez Kranjski rak, do Solčave in Logarske Doline.

 

Opis poti:
Nadaljujemo peš po poti proti Klemenči jami. Po nekaj metrih hoje pridemo do razpotja in pot nadaljujemo levo, po široki poti k Klemeni jami. Pot se začne vzpenjati in kmalu pridemo na strma pobočja, kjer s pomočjo jeklenih vrvi prečkamo grapo. Prispemo do jame, kjer nas markirana pot vodi skozi jamo. Na drugi strani jame prečkamo skalnato polico in nato pot nadaljujemo v gozd. Pot nas pripelje do razpotja, kjer se nam pridruži pot od doma Planincev v Logarski Dolini. Nadaljujemo navzgor po široki poti, ki nas pripelje do koče na Klemenči jami.

Od koče nadaljujemo proti Ojstrici. Pot nas vodi skozi gozd in nato na skalnata pobočja. Pot nas pripelje do razpotja levo Ojstrica, desno Škarje. Pot nadaljujemo v smeri Škarje. Po nekaj metrih se prične pot strmo vzpenjati in pridemo do sedla pod Rjavčkim vrhom. Na sedlu se odcepi tudi pot, ki nas pripelje v dolino pri Slapu Rinka. Pot iz sedla nato zavije v levo in se vzpne mimo ruševja in čez melišče. Sledi še strm vzpon po skalnatem pobočju proti sedlu Škarje na višini 2141m. Iz sedla nadaljujemo levo, sledi manjši spust, ko pridemo do razpotja, se usmerimo levo. Pridruži se nam pot, ki vodi iz smeri Korošice. Sledi še strmejši vzpon z nekaj varovali do vrha Ojstrice.