Kamniška Bistrica – Kamniško sedlo (Dom na Kamniškem sedlu)

Lahka, označena pot iz doline kamniška Bistrica, mimo Pastrirjev do doma na kamniškem Sedlu. Predviden čas poti je 3 ure in 50 minut.

Izhodišče: Kamnišla Bistrica – 600m (parkirišče pri koči)
Zemljevid poti: Kamniška Bistrica – Kamniško sedlo
Čas hoje: 3:50
Zahtevnost poti: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: nezahtevno turno smučanje
Višinska razlika: 1260m
Priporočena oprema: osnovna planinska oprema
Priporočena oprema (zima): dereze

 

Opis poti do izhodišča:
Na avtocesti Ljubljana-Maribor izberemo izvoz Krtina in nadaljujemo z vožnjo proti Kamniku in sledimo  cesti proti dolini Kamniške Bistrice. Parkiramo na velikem parkirišču v bližini doma v Kamniški Bistrici.

 

Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo pot po asfaltirani cesti, ki nas po krajšem vzponu pripelje v gozd. Po nekaj minutah hoje pa nas planinske oznake za Kamniško sedlo usmerijo desno na strmo peš pot, ki nas nekoliko višje pripelje do zanimivega prehoda pod previsnimi pečinami. Nadaljujemo pot proti tovorni žičnici za Veliko Planino, pot nato nadaljujemo levo in nato že po nekaj metrih desno. Strma gozdna pot nas pripelje do kolovozne poti, kateri sledimo nekaj metrov v desno, nato sledimo markacijam v levo. Sledi še nekaj strmine, potem pot postane položna. V rahlem prečnem vzponu prečimo nekoliko strma pobočja, za katerimi se nam z leve priključi pot z višjega izhodišča (Jermanca). Dobro označena in razmeroma strma pot, ki se še nekaj časa vzpenja skozi gozd in pot nas pripelje do znanega počivališča Pri Pastirjih, kjer stoji zasilni bivak. Nadaljujemo po markirani poti, ki nato hitro preide iz gozda na prostran razgleden travnik. Za travnikom gre pot v pas rušja, kjer se ponovno začne pot strmo vzpenjati. Pot, ki naprej poteka po vse bolj razglednem prisojnem pobočju nas po dobri uri hoje od Pastirjev pripelje do planinske koče na Kamniškem sedlu, od koder je le še nekaj minut do najvišje točke Kamniškega sedla.