Log po Mangartom – Soteska Možnice (Nemčlje)

Označena in na trenutke nekoliko zahtevna pot, ki nas pripelje do skritega zaklada, Soteske Možnice oz. Nemčlje. Predviden čas poti je 4 ure.

Izhodišče: Bovec / Log pod Mangartom
Google zemljevid poti: Soteska Možnice
Čas hoje: 1 ure
Zahtevnost poti: zahtevna in delno označena pot
Nadmorska višina izhodišča: 528 m
Višinska razlika:
 350 m

 

Opis poti do izhodišča:
Iz Bovca se peljemo proti mejnemu prehodu Predel ali obratno.  Pri Koritnici pred vasjo Log, se nahaja odcep gozdne ceste, ki nas pripelje do manjšega parkirišča, od koder nadaljujemo pot do Soteske Možnice.

Opis poti:
S parkirišča se po asfaltirani cesti spustimo cca 10 m (smer Bovec), nato pa pridemo na križišče, kjer nadaljujemo ostro desno v smeri Apnenice. Makadamska cesta, ki je zaprta za javni promet nato preči lesen most in nas na drugi strani pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo pot v desno. Pot je markirana in nas pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo levo v smeri Možnice (naravnost Apnenica in Log pod Mangartom) po nekoliko bolj strmi poti, ki preide v pas strnjenega gozda. Pot nas vodi čez travnata pobočja. nekoliko višje pa nas pot pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo ostro levo v smeri korit Možnice. Pot nas vodi v strnjen gozd, kjer po nekaj minutah  hoje prispemo do mostu nad koriti reke Možnice. Če si želimo ogledati slap z naravnim mostom, pa moramo prečiti most in na drugi strani nadaljevati levo navzdol po strmi in deloma izpostavljeni poti. Ker ta del poteka pod strmimi in krušljivimi ostenji je priporočljiva čelada. Pri ogledu slapu je potrebna velika previdnost da ne zdrsnemo v globino. Pot od mostu do slapu je precej zahtevna in na določenih predelih tudi nevarna. Previdnost ne bo odveč.