Savinjska in Šaleška dolina

Savinjska in Šaleška dolina sta deželi raznolike pokrajine, naravnih znamenitosti ter urbanega in kulturnega utripa.

Ime: Savinjsko-Šaleška dolina
Doline: Zgornje Savinjska dolina, Spodnje Savinjska dolina, Šaleška dolina
Regija / Pokrajina: Savinjsko-Šaleška regija / Štejerska pokrajina
Večji kraji: Celje, Velenje, Šoštanj, Nazarje, Mozirje Žalec
Google zemljevid: Zemljevid Svinjsko-Šaleške regije

 

Savinjska in Šaleška dolina sta dolini, ki se razprostirata na severnem delu Slovenije, od severozahodnega predalpskega hribovja, Kamniško-Savinjskih Alp na zahodu, gorovja Pohorja na zahodu in na jugu do Posavskega hribovja. Skozi Savinjsko dolino teče reka Savinja, ki velja za šesto najdaljšo reko v Sloveniji in najdaljšo reko, ki v celoti teče po Slovenskem ozemlju. Reka Savinja je precej deroča voda, ki se na določenih delih popolnoma umiri. Reka priljubljena med ljubitelji adrenalina, saj se je možno v njej kopati ali pa se po njeni strugi spustiti z raftom, kajakom ali kanujem. Na mirnih predelih pa je primarna za kopanje in poletno ohladitev.

Obiskovalce Savinjske in Šaleške doline navdušujejo nad vse priljubljena Logarska dolina, ki je ena najlepših evropskih alpskih dolin. Navdušuje tudi mesto Velenje, mlado industrijsko mesto, kjer domujejo dediščina socializma, Muzej premogovništva Slovenije in Šaleška jezera (Družmirsko, Velenjsko in Škalsko), ki so posledica intenzivnega rudarjenja v Šaleški dolini.

Šaleška jezera so priljubljena destinacija za osvežitev, vodne športe, pohodništvo, konjeništvo ali zgolj poležavanje na soncu. Med tremi jezeri je najbolj priljubljeno Velenjsko jezero, ki spada s površino blizu 1,4 km2 in s prostornino 30,5 milijonov m3 med največja jezera v Sloveniji.

Osupljiva ostenja Kamniško-Savinjskih Alp, slikoviti naravni parki Logarska dolina, Robanov kot in Golte, divja in nič manj privlačna dolina Matkov kot, naravni rezervat Menina planina ter živahne brzice reke Savinje so pravi raj za aktivne počitnice

Places in Savinjska in Šaleška dolina

Find More  

Directory

Find More