Slap Kozjak je eden lepših slapov v Sloveniji, ki se skriva le dobre pol ure hoje iz centra Kobarida.

Originalno ime: Kozjak
Regija: Posočje / Kobarid
Skupna višina slapa: 15m
Nadmorska višina: 300 m
Geografska širina/višina: 46.261697, 13.59267
Google zemljevid: Kobarid / Slap Kozjak

 

V prijetnem gozdičku, dobre pol ure hoda od Kobarida, se skriva eden lepših slapov pri nas – Veliki Kozjak. Ko se mu približujemo nas začnejo obdajati vse ožje stene, pot pa večkrat preči potok preko zanimivih mostičkov. Kozjak pada preko razbrazdanih skal v čudovit tolmun sredi skalnatega amfiteatera. Lepota slapu in enostavnost pristopa sta glavna “krivca” za nekoliko večji obisk.

lap Kozjak, tudi slap Veliki Kozjak, je najvišji in najbolj prepoznaven slap na potoku Kozjak, ki se pri Kobaridu izliva v reko Sočo. Potok Kozjak je levi pritok Soče in izvira visoko pod grebeni Oblega brda (1957m) in Krnčice (2142m). Vanj se zliva več manjših potokov, med njimi je najpomembnejši Muhrank, ki teče skozi Drežniške Ravne in Magozd.

Potok Kozjak je izdolbel korita in prek skalnih pregrad pada kar šest slapov, od katerih je najbolj znan drugi slap Veliki Kozjak, ki je visok 15 m. Slap Veliki Kozjak predstavlja eno največjih kobariških znamenitosti, tudi zaradi lahke dostopnosti. Slap je izdolbel temačno dvorano, ki se ji je udrl strop in katere dno zaliva tolmun modrozelene barve.

Do njega vodi lepo urejena pešpot, ki se začne v Kobaridu pri mostu, imenovanem tudi Napoleonov most, prečka večjo senožet, na koncu te, pa pri kamnitem mostu iz leta 1895, blizu sotočja Kozjaka in Soče, pa že srečamo tudi prvi slap, imenovan Mali Kozjak (višina 8 m), ki pada v tolmun 10 m globoko. Ob poti je tudi na nekaj kavern, ostankov prve svetovne vojne.