Dolina Soče - Posočje

Dolina Soče se nahaja na stičišču mediteranskega, dinarskega in alpskega sveta. Izjemna raznolikost površja in obilica gorskih cest, gozdnih cest in kolovozov ponuja neomejene možnosti aktivnega preživljanja prostega časa.

Ime pokrajine: Dolina Soče ali Posočje
Regija / Pokrajina: Goriška regija / Severna Primorska / Severozahodna Slovenija
Večji kraji: Nova Gorica,Tolmin, Kobarid, Bovec
Google zemljevid: Zemljevid Doline Soče

 

Posočje je pokrajina v severozahodni Sloveniji in se razprostrita ob reki Soči. Posočje od severa proti jugu ga delimo na Zgornje, Srednje in Spodnje Posočje, pomembnejši kraji pa so Bovec, Kobarid, Tolmin, Most na Soči, Kanal ob Soči, Nova Gorica.

Skozi dolino teče reka Soča, ki je s svojo značilno zelenomodro oz. smaragdno barvo eno najlepših rek v Evropi. Tok reke Soče ustvarja številne slapove in brzice ter ozke skalne soteske, na svoji poti pa je izdolbla presenetljiva korita in tolmune. Reka s svojimi pritoki vznemirja ljubitelje naravne lepote in iskalce pustolovskih vodnih športov, kot so kajakaštvo na divjih vodah, rafting, soteskanje in podobno. V Soči živi cenjena riba – soška postrv, ki privlači ribiče z vsega sveta. Gorata pokrajina nad Sočo je bila v času 1. svetovne vojne prizorišče največjega gorskega spopada v zgodovini.

Če začnete dolino raziskovati pri izviru Reke Soče, bo prvi večji kraj na vaši poti Bovec. Lepo alpsko mestece, vas ne bo pustila ravnodušne. V bližini je slap Boka, ki se zliva po skalnatem pobočju 144 metrov globoko. Iz doline vodijo številne planinske poti v Julijske Alpe. Planinske poti med drugim vodijo do Krnskega jezera, največjega visokogorskega jezera v Sloveniji. Na Mangart se boste lahko povzpeli po najvišje ležeči gorski cesti v Sloveniji. Območje Bovca je raj za vodne športe, pohodništvo, kolesarjenje, jadralno padalstvo in druge aktivnosti v naravi.

Places in Dolina Soče – Posočje

Find More  

Directory

Find More