Naravni rezervat Zelenci

Naravni rezervat Zelenci je smaragdno jezerce iz katerega izvira Sava Dolinka. Je ostanek nekdaj velikega ledeniškega jezera.

Originalno ime: Naravni rezervat Zelenci
GorovjePark: Julijske Alpe / Kranjska Gora
Vrsta znamenitosti: Ledeniško jezero
Dolžina: 1.2 km
Nadmorska višina:  m
Geografske koordinate: 46.492540, 13.738413
Google zemljevid: Zelenci

 

Jezerce Zelenci odkrijete takoj za vasjo Podkoren na južni strani magistralne ceste. V tem naravnem rezervatu je našlo dom veliko zanimivih rastlinskih vrst, tudi mesojede rosike, med živalskimi pa so bogato zastopane dvoživke in ptiči gnezdilci.

Leži na severnem robu Triglavskega narodnega parka, na jugu jih oklepa z gozdom poraščeni Vitranc, na severu pa prav tako poraščene Karavanke. Močvirje z barjem Drni, je dolgo okoli 1200 metrov, široko povprečno 150 metrov, v najširšem delu okoli 200 metrov, v najožjem pa borih dvajset.
Na skrajnem zahodnem delu močvirja je smaragdno zeleno jezero, iz katerega vrejo iz plasti jezerske krede, ki daje vodi značilno modro-zeleno barvo, številni izredno čisti in hladni izviri. Prav zaradi barve je jezero z močvirjem dobilo ime Zelenci.

Zelenci pozimi ne zamrznejo, njihova stalna temperatura preko celega leta znaša približno 6°C. Zelenci z okolico so bili leta 1992, z odlokom občine Jesenice, razglašeni za naravni rezervat.

Po posebni leseni brvi se lahko brez škode za naravo sprehodite do jezera in po močvirnati okolici. Nepozabno zeleno doživetje.