Smrekovec (1577 m)

Smrekovec je 15 km dolgo pogorje vulkanskega nastanka, ki se razprostira v Kamniško-Savinjskih alpah.

Ime gore: Smrekovec
Gorovje: Kamnik-Savinja Alps
Nadmorska višina: 1577 m
Geografska lega: 46.418125, 14.898874
Google zemljevid: Smrekovec-Komen

 

Smrekovec je poimenoval 15 km dolgo pogorje predalpskega sveta, ki leži na stičišču Šaleške, Zgornje Savinjske in Zgornje Mežiške doline. Smrekovško pogorje se prične na vzhodu s Slemenom, nad njim se z vrhom Smrekovca prvič vzpne. Pogorje se preko Smrekovca nadaljuje proti vrhom Krnesa, Komna in Velikega Travnika, ki se blago dvigujejo nad zložnim pobočjem pogorja. Z Belo pečjo na zahodni strani se pogorje konča in na planini Vodole preide v Raduho.
Na pogorju je evidentiranih 358 rastlinskih vrst, kar dokazuje izjemno biotsko pestrost, saj predstavlja približno 10 % vseh rastlinskih vrst Slovenije. Med njimi je 26 ogroženih vrst. Pogorje je eno redkih območij, ki s svojo nekarbonatno podlago sega nad gozdno mejo, zaradi česar uspevajo za slovenske razmere izjemno redke rastline.
Vršni del pogorja in gozdovi so dom ogroženim živalskim vrstam. Tod živijo redke vrste ptic. Smrekovško pogorje je največje sklenjeno območje divjega petelina v južni Evropi. Zanimivost gozdov so presenetljivo velika mravljišča. Na sprehodu po naravi lahko opazujemo pisano množico metuljev.

Places in Smrekovec (1577 m)

Find More