Logarska dolina

Igra narave je Logarsko dolino ustvarila globoko v osrčju Kamniško-Savinjskih Alp in jo obdala s preko 2000 m visokimi vrhovi (Krofička, Ojstrica, Planjava, Brana, Turska gora, Rinke,...).

Originalno ime: Logarska dolina
Regija: Savinjsko-Šaleška
Vrsta znamenitosti: Ledeniška dolina / Krajinski park
Velikost: 24,75 km²
Dolžina: 7 km
Nadmorska višina:
900 m
Geografske koordinate: 46.3835457, 14.6192200
Google zemljevid: Logarska dolina

 

Logarska dolina je ena najlepših alpskih ledeniških dolin v Evropi in se zajeda v Kamniško-Savinjske Alpe. Neposredno ob Logarski dolini, se nahajata še ledeniški dolini Robanov kot in Matkov kot. Vse tri doline so del Solčavskega, kjer sta našla sožitje tradicija in neokrnjena narava. Vse tri doline je ustvaril ledenik v zadnji ledeni dobi. Doline so bile poseljena že v 13. stoletju, cesta pa je bila zgrajena šele leta 1930. Logarska dolina je dolga 7 km in se deli v tri dele, ki so spodnji travnati Log, srednji gozdnati Plest in zgornji gruščnati del Kot. Nad Kotom se dviguje ledeniška krnica Okrešelj.

Naravne znamenitosti v Logarski dolini so slap Rinka, slap Palenk, Rastovški slap, Logarjeva lipa, Plesnikov brest, Okrešelj, izvir Črne, ki je drugi izvir Savinje in veliko drugih naravnih in  etnoloških znamenitosti.

Slap Rinka je z višino 90 metrov ene najvišjih prosto padajočih slapov v Sloveniji. Logarjeva lipa predstavlja simbol pogleda na Logarsko dolino. Kulturne znamenitosti v dolini so dom duhovnih vaj, kapela Kristusa Kralja, olcarska bajta, lesena riža, Podbrežnikova kapela in drugo. Logarska dolina je izhodišče za številne planinske izlete na vrhove Savinjskih Alp. Zaradi mnogih naravnih lepot je bila Logarska dolina leta 1987 razglašena za krajinski park. Iz Logarske doline se lahko podamo tudi v sosednji ledeniški dolini, ki sta Robanov in Matkov kot.

Places in Logarska dolina

Find More  

Information

Find More  

Directory

Find More