Menina planina (1450 m)

Menina planina je prostrana, večinoma gozdna planota in je del pogorja Kamniško-Savinjskih Alp.

Originalno ime: Menina planina
Regija: Savinjsko-Šaleška
Dolžina: 20 km
Nadmorska višina:
 1450 m
Geografske koordinate: 46.255742, 14.821938
Google zemljevid: Menina Planina

 

Menina Planina, ki je simbolno tudi meja med Kranjsko in Štajersko, nudi umirjen visokogorski svet. Menina planina je prostrana, večinoma gozdna planota, ki spada h Kamniško-Savinjskim Alpam. Kraška planota v širino meri okoli 5 km, v dolžino pa okoli 20 km. Nadmorska višina planine je med 1200 in 1450 metri. Sestavljajo jo večinoma dolomiti in apnenci. Kraško površje razjedajo brezna, vrtače in kotliči. Ime je Menina planina dobila po menihih iz gornjegrajskega samostana, ki mu je nekdaj pripadala. V 19. stoletju je bilo na planini zelo razvito oglarstvo, saj je bilo oglje pomemben vir fužinarstva.

Nekoč je bila planina drugo največje planšarsko območje v Kamniških planinah, takoj za Veliko planino. Najvišji vrh na Menini planini je Vivodnik (1508 m), kjer je tudi razgledni stolp, od koder je čudovit pogled na vrhove Kamniško-Savinjskih Alp. Pod vrhom se na travnati planoti nahaja Dom na Menini planini, kjer se lahko okrepčamo in spočijemo. Na Menini planini si lahko ogledamo jezero Biba in jamo Jespa, ki sta zavarovani kot naravna spomenika. Jama se nahaja na severnem delu planote. V jami so rovi z ledenimi slapovi, ki se običajno ohranijo skozi vse leto.

Jezero Biba
Leži v kotanji na severovzhodnem delu planine. Nastalo je na zaplati neprepustnih skrilavcev. Verjetno pa so luknjičavo kraško dno zatesnjevali tudi pastirji, saj je za pašo živine bistvena voda za napajanje. Jezerce Biba je skromen, a pomemben vir vode za živino, ki se pase na Menini. Okoli 90 metrov dolgo in 50 metrov široko jezerce je naravni spomenik. Njegov obseg je odvisen od količine padavin.

Jama Jespa
Na severnem delu planote se nahaja jama Jespa. Ledena jama leži v bližini Doma na Menini, na severnem koncu, med glavnim vrhom Vivodnikom in severnim robom planote. Vhod v jamo je na dnu 30 metrov globokega kraškega udora, v katerega vodi steza. Sestop do dna terja nekaj lažjega plezanja. Steza nas varno popelje na dno, ob spustu pa jasno začutimo spremembo temperature, ki se izrazito niža. Na južnem delu udora je več rovov z ledenimi slapovi. Ta čudovita jama slovi tudi po jamskih hroščih. Na Menini planini so pogosti različni kraški pojavi. Višji deli območja so praviloma s površinskimi vodami redki, na njihovih vznožjih pa so pogosti izviri.