Kostanjeviška jama 1813 m dolga je kraška jama, ki leži v bližini Kostanjevice na Krki ob vznožju Gorjancev.

Vrsta znamenitosti: Kraška Jama
Ime: Kostanjeviška jama
Dolžina: 1813 m raziskanih rovov (210 m turistične jame)
Globina: 47 m
Značilnosti: vodna jama z nizom fosilnih, občasno poplavljenih, vodnih in potopljenih rovov ter podornih dvoran.

Ne daleč Stran od Kostanjevice na Krki, v izvirni dolini potoka Studena, ob vznožju Gorjancev, se nahaja ena najlepših in najdaljših kraških jam v Jugovzhodni Sloveniji.

Sprehod po Kostanjeviški jami
V zaledju Kostanjevice na Krki se na pobočju Gorjancev razteza eden najbolj skrajnih in izoliranih otokov dolenjskega krasa. Prav tu je podzemska Studena izdolbla najdaljši in najmogočnejši dolenjski jamski splet. Jama je nastala v močno prelomljenih karbonatnih kamninah, ki so jih preoblikovali dinamični tektonski procesi ob vznožju dvigajočih Gorjancev.

Do sedaj je bilo raziskanih 1813 m podzemskih rovov, ki jih sestavlja niz fosilnih in občasno poplavljenih rovov starega dela jame ter mogočne podorne dvorane in vodni ter potopljeni rovi novo odkritih delov.

Stari del jame lahko spoznamo s turističnim ogledom.Vhodni rov, dolg dobrih 60 metrov, je nastal ob dobro vidni razpoki, ki jo je preoblikoval vodni tok. Rov se zaključi s 16 metrov globokim breznom, v katerega vodijo stopnice do občasno poplavljene etaže jame. Tu se odpre slikovita Razvodna dvorana, ki se od globokega jezera pod stopnicami nadaljuje ob strugi plitvega potočka do Presihajočega jezera. Jezero je nekdaj preplavljalo celoten rov, po urejanju turističnega dostopa pa se gladina jezera močno znižala. Za jezerom vodijo strme stopnice do višje ležeče Križne dvorane, na koncu katere je nizek prehod v Kapniško dvorano. To je najbolj zasigana dvorana sistema in ena lepših dolenjskih podzemskih dvoran. Krasijo jo raznovrstne sigaste tvorbe, največji med njimi je mogočni kapniški steber, zaščitni znak jame, ob njem pa Dedek Mraz s stalagmitnimi palčki. Tu se konča 210 metrov dolga turistična pot.