Tam, kjer se Krakovski pragozd konča, ob vznožju Gorjancev, leži Kostanjevica na Krki, edino in najmanjše mestece na otoku, imenovano tudi Dolenjske Benetke.

Ime kraja: Kostanjevica na Krki
Regija / Pokrajina: Jugovzhodna Slovenija / Posavska Regija / Dolenjska
Nadmorska višina: 150 m
Prebivalstvo703 (2012)
Geografska lega: 45.846247, 15.420032

 

Dolenjske Benetke – edino slovensko mestece na rečnem otoku

Kostanjevica na Krki je edino in najmanjše mesto v Sloveniji, ki leži na rečnem otoku, okrog katerega se vije zelena Krka. V njej se ogledujejo Gorjanci, hribovje, o katerih zgodbe je zapisal že Janez Trdina; Krka teče počasi in lenobno, poleti velikodušno ponudi osvežitev razgretim kopalcem in povabi na čolnarjenje okrog mesta. Dolenjske Benetke imajo svoje gondole – značilne lesene čolne, ki neslišno drsijo po gladini in pustijo, da utrujen veslač mirno počije ob rečni obali. Kostanjevica na Krki je romantična in lepa; v njeni okolici lahko uživate v sprehodih, kolesarjenju in ježi konj, lahko pa se podate na raziskovanje bogate kulturne ponudbe. Le malo mestec na tako majhni površini nudi toliko razkošja – kiparske  umetnine v Formi vivi, ogled cistercijanskega samostana ali obisk galerije Božidar Jakac. In ne nazadnje je Kostanjevica na Krki gurmansko odkritje – uživali boste v lokalnih specialitetah, Cvičku in vrhunskih vinih, sveže obranem sadju in domačih sokovih.

Kostanjevica na Krki je najmanjše in eno najstarejših slovenskih mest, hkrati pa najstarejše na Dolenjskem. Je pravi čudež narave in popolnoma upravičeno nosi polno ime Kostanjevica na Krki, saj se stari del mesta nahaja na otoku v meandru reke Krke. Prvič je bila omenjena leta 1220 kot sedež župnije, mestne pravice pa je dobila leta 1252. Mestna struktura z dvema paralelnima ulicama, se je ohranila vse do danes, ko je kraj razglašen za kulturni spomenik prve kategorije in v celoti zaščiten. Zaradi pogostih poplav v preteklosti se je mesta oprijelo ime “dolenjske Benetke”, tako da je bilo gibanje po mestu mogoče le s čolni.

Na približno 500 metrov dolgi in 200 metrov široki otok vodita dva večja lesena mostova, namenjena prometu, poleg tega je čez Krko speljan še Tercialski most, ki ga uporabljajo le pešci. Na skrajni severni strani otoka, ločena od strnjenega niza hiš, se bohoti župna cerkev sv. Jakoba, ki je bila zgrajena v XIII. stoletju kot del utrdbenega sistema ob severnem mostu, v času največjega blagostanja Kostanjevice na Krki. Na južnem delu otoka stoji dragocen sakralni spomenik, podružnična cerkev sv. Miklavža, sicer pa ima mesto še več elementov sakralne dediščine. Kostanjevica na Krki je živo mesto na otoku, s svojo bogato zgodovino, arhitekturo in lepoto privablja veliko obiskovalcev od blizu in daleč.

Places in Kostanjevica na Krki

Find More  

Directory

Find More